Pazartesi, Aralık 23, 2024
spot_img
Ana SayfaDoğaVan Gölü Havzasının Maskotu Van Kedisi

Van Gölü Havzasının Maskotu Van Kedisi

Van Kedisi Türkiye kedileri arasında en zarif olanıdır. Görünüş itibariyle insanı büyüleyen renkli gözlere ve şirin kartopu gibi beyaz bir yapıya sahiptir. Dünya da Turkish Van(Vanlı Türk) olarak bilinen mavişimiz.22.04.2016 da vana ait bir değer olduğu tescillenmiştir.
Asaletini Van Gölünden almış, serhat bölgesinin çetin hava şartlarına göre evrimleşmiştir. Eğer bir Van kedisi sahiplendiyseniz şimdiden söyleyelim sakın onu kucağınıza almayın çünkü o kucağa alınmayı pek haz etmez

Van Kedisinin Gözleri Hangi Renk

Gözlerinin rengini Van gölünün turkuaz mavisi ve güneşin kehribar sarısından almış gibidir. İki gözü mavi , iki gözü kehribar sarısı yada bir gözü mavi bir gözü sarı(Diskromatopsi) olabilir.

Bir doğumda 1-6 arasında kardeşi olan Van kedisi yavrusu yeni doğarken gözleri grimsi bir renktedir. doğumdan 25 gün sonra gözleri farklılaşır ve 40 gün sonrada en net halini alır

Gata blanca con ojos de distinto color

Van Kedisi Özellikleri

Genelde Van Kedisi sağır olduğu yününde haberler yaygın olsa da bu durum Ankara kedilerinde mevcuttur.
Van kedilerinde tek göz ve mavi gözlülerde sağırlık %2 -3 oranındadır.

Beyaz, pamuk gibi bir kürkü olan Van Kedilerinin tüyleri beyazdır. Safkan olanların vücudunda
ve kuyruklarında %15 oranında kızıl sarı lekeler bulunur. Kalın bir kürke ve uzun bir kuyruğa sahiptir. Erkek Van kedisi ortalama 3.5 kilo iken dişileri 2.8 kilo civarındadır. Bu özelik ile büyük kedi cinsi ailesine mensuptur. Aynı zamanda avcılık iç güdüleri güçlü ve usta bir yüzücüdür. Yüzen kedi olarak bilinen mavişin Van Gölünde İnci Kefali avladığı da rivayet edilmektedir.

Van Kedisi

Van Kedisinin İnsanlarla Yaşamı

İnsanlarla oyun oynamayı ve iletişim konuşmayı çok sevdikleri gibi aile ortamına rahatlıkla uyum sağlarlar. Çocuklarla ve diğer hayvanlarla iyi ilişkiler kurarlar. Kucağa alınmaktan pek haz etmezler. kızdıklarında pembe burunları koyu bir renk alır yaramaz ve özgürlükçü huylara sahip Van kedisi, hareketli oldukça eğlenceli hayvanlardır. Patileriyle yemeğin sıcaklığını test edecek kadar zekidirler
aynı zamanda lavabo çeşmesini açmaya çalışırken bulabilirsiniz.

Van Kedisi Bakımı Eğitimi Ve Beslenme Şekilleri

Van Kedisini beslemek kolaydır. Petshoplarda bulunan normal kuru kedi maması ile beslenebilirler. Titizliğe verdiği önem ile ev içinde beslenmeye uygundur. Kavun, karpuz gibi meyvelerle, dondurma gibi soğuk yiyecekleri de yediği gözlemlenmiştir.
Tuvalet ihtiyacı için miyavlayarak dışarı çıkmak isterler. Kapıyı açan yoksa uzanarak kapı kolunu çevirecek kadar zekidirler. Kendi ihtiyaçlarını kendisi gördüğü gibi van kedisi eğitimi de kolaydır. Tüy dökme sorunları sadece yaz aylarında görülür bunun için günlük fırçalama yeterlidir.

Van Kedisinin Ömrü Ve Yaşama Alanı

Ortalama yaşam süreleri 13-15 yıldır. Van gölü havzasında uzun kış ayları ve sıcak yaz günlerine göre mutasyon geçirmişlerdir.
Her ne kadar dünyanın çeşitli noktalarına ihraç edilse de farklı coğrafyalara uyum sağlayamadığı da biliniyor.

Van Kedisi Tarihi

Van kedilerine ait ilk bilgilere, Hitit mücevherlerinde ve mühürlerinde rastlanmıştır. Kazılarda bulunan M.Ö 100 yılına ait madeni paraların üstünde ayırt edici kuyrukları ve yapısıyla resmedildiği bilinmektedir. 1100-1280 haçlı seferleri kayıtlarında Van kedileri anlatılmıştır. Urartu kalıntılarında da görülen Van Kedileri roma kalkanları ve bayraklarında resmedilmiştir.

ilk olarak 1955 te, Laura Lushington ve Sonia Halliday tarafından İngiltere’ye ihraç edilmiştir.

Eski Van Kedileri
Eski Van Kedileri

Van kedisi neslinin tükenme tehlikesiyle karşı karşıya gelmesi üzerine 1980 den itibaren harekete geçen yetkililerce çalışma başlatılmıştır. 1992 yılında Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Van Kedisi Araştırma Merkezi (VKAM) tarafından sayıları kontrol altına alınmıştır.
Daha sonra Van Kedi Evleri açılarak, Van Kedilerinin çiftleşmesi , çoğalması sağlanmış. Bakım ve barınak gibi sorunları giderilmiştir.

Van Kedisi ile Ankara Kedisi Farkı


Ankara kedisi ile karıştırılan Van Kedileri arasındaki fark belirgindir

  1. Ankara kedisi sudan nefret ederken van kedisi suyu sever.
    Ankara kedisinin gözleri yuvarlak yapıda mavi-sarı renklerdeyken, Van Kedisinin gözleri badem seklinde kehribar-turkuaz mavisi rengindedir.
    Ankara kedisinin yüzü sivriyken Van kedilerinin yüzü yuvarlaktır.
    Van kedisinin kuyruğu ve başında sarı lekeler bulunabilir. Ankara kedisi ise gelede beyazdır

.

RELATED ARTICLES

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments